Bu teoriye göre Bitcoin’de düşüş trendi yakında son bulacak

The Crypto Fam'daki bir grup araştırmacı, Bitcoin'in ayı piyasasını fiyat manipülasyonu ile ilişkilendirdi. Araştırmacılar, kurumsal kripto para ticaretinin gelişinin, piyasada fiyatların düşmesine yol açtığını öne sürüyor. Bununla birlikte düşüş trendinin sonuna yaklaşmış olabileceğimizi ifade ediyorlar.

Hacked.com’da yer alan haberde, The Crypto Fam’daki bir grup araştırmacının, Bitcoin’in ayı piyasasını fiyat manipülasyonu ile ilişkilendirdiği bildirildi. Araştırmacılar, kurumsal kripto para ticaretinin gelişinin, piyasada fiyatların düşmesine yol açtığını öne sürüyor. Bununla birlikte düşüş trendinin sonuna yaklaşmış olabileceğimizi ifade ediyorlar.

Yeni bir teoriye göre, Bitcoin’de uzun süredir devam eden satış baskısının Bitcoin vadeli sözleşmelerinin piyasaya sürüldüğü 17 Aralık’ta başlaması bir tesadüf değil. Bitcoin vadelilerini takip eden birkaç ayda Bitcoin fiyatı 20.000 dolardan 5980 dolara kadar geriledi.

Piyasa tacirlerinin Bitcoin’de çok kolay bir şekilde kısa poziyon (short) açmalarını sağlayan Bitcoin vadelileri, hızlı düşüşe destek oldu. Vadeli ürünleri piyasaya sürülmeden önce Bitcoin’de kısa pozisyon almak neredeyse imkansıza yakındı.

Teori, kurumsal paranın dünyanın en büyük vadeli işlem borsaları CBOE ve CME’de Bitcoin vadelilerinin piyasaya sürülmesinden önce, yani 17 Aralık’tan önce, önemli bir miktarda Bitcoin stokladığını ortaya koyuyor. Bitcoin vadelilerinin sonunda ortaya çıkan ayı piyasası, bu ayın başlarında başlayan üçüncü ayağı ile üç ana aşağı hareketten oluşuyor. Her aşağı hareket kendi içinde benzer bir yol izliyor:

1- Sahte bir düşüş
2- Başarısız bir ralli
3- Büyük bir düşüş


Her bir ayakta gerçekleşen düşüş, bir öncekinden daha az şiddetli oluyor ve bir öncekinden daha az satış hacmi taşıyor.

Zorlu çalışma, bu hafta kendilerini kripto meraklıları topluluğu olarak tanımlayan The Crypto Fam tarafından bir tweet zinciri ile sunuldu.

Araştırmacılar, grafikleri açıklarken ayı piyasanın gazı tükettiği sonucuna vardılar, çünkü yükseliş 17 Aralık’ta doruğa ulaştığından bu yana ayıların Bitcoin miktarı azalmış durumda.

Araştırmacılar, ayrıca “Bu, piyasanın nasıl çalıştığının çok basit bir açıklaması. Toplam BTC arzının büyük bir kısmı işlem görmüyor. Bazıları kullanılmayan ya da unutulmuş cüzdanlarda sonsuza dek kayboldu. Diğer Bitcoin’ler, asla satmayan güçlü eller tarafından tutuluyor. Bu, piyasa yapıcılara BTC’deki payları ile daha büyük güç veriyor.” diyorlar.

Düşüş trendinin sonu mu?

Araştırmacılar, ayılar ve piyasa yapıcılarının kaynaklarındaki azalmayla birlikte düşüş eğiliminin sona ermesinin yakın olduğunu söylüyor. Sıçramalar, eskiye göre neredeyse dibe vurdu.

Bitcoin fiyatları bir haftanın fazladır 7300-7500 aralığında geziniyor. 6000 dolarlık dip seviyeden bu yana fiyatlar, yeni düşük seviyeleri test edemedi. Karşı tarafta ralliler de sırasıyla 12.000 ve 10.000 ile sınırlı kaldı.

Kurumsal adaptasyon, genel olarak kripto para ticaretinde olumlu bir gelişme olarak görülüyor fakat son araştırma, vadelilerin aşağı yönlü risklerine de ışık tutuyor. Bu araştırmaya benzer bir sonuç, San Francisco Fed tarafından da ortaya konuldu. O raporda da Bitcoin’in son 6 aydır ayı piyasasında olması 17 Aralık’ta Bitcoin vadelilerinin başlamasıyla ilişkilendirildi.