Bitcoin nasıl bu kadar pahalı hale geldi?

Yeni başlayanlar için fiyat grafiklerini analiz etmek ve finansal dünyadaki alım satım terimlerini anlamak zor olabilir, bu nedenle Bitcoin'in yıllar süren yolculuğunda nasıl bu kadar pahalı hale geldiğini inceliyoruz.


Bitcoin geçen yıldan bu yana büyük bir yatırımcı kitlesine ulaştı. Ancak çoğumuz aslında nasıl çalıştığını ve bize nasıl kâr sağlayabileceğini bilmiyor. Yeni başlayanlar için fiyat grafiklerini analiz etmek ve finansal dünyadaki alım satım terimlerini anlamak zor olabilir, bu nedenle Bitcoin’in yıllar süren yolculuğunda nasıl bu kadar pahalı hale geldiğini inceliyoruz.

2009 yılında icat edilen Bitcoin, herhangi bir borsa üzerinde işlem görmedi. Kayıtlara geçen ilk fiyat 2010 yılındaydı. Yani Bitcoin, teknik olarak 2009 yılı boyunca 0 dolardı. Bitcoin fiyatı, 2010 yılında 1 dolar değerine hiç ulaşamadı ve en fazla 0.39 dolar oldu.

İki yıl sonra, 2011 yılının Şubat ayında Mt. Gox borsasında dolara dokundu. Lider kripto para, ilk “balonunda” 31 dolara ulaştı ve ardından ilk büyük fiyat düşüşünü yaşadı. 2011 yılının Aralık ayına kadar yüzde 95’ten fazla düşerek 2 dolara geriledi. Bu sıralarda da Bitcoin‘in geliştirilmesine dair pek çok fikir ortaya çıktı fakat hiçbir zaman uygulanmadılar.

Daha sonra topluluktan bazı insanlar kendi projelerini başlattıklarında altcoin’ler ortaya çıktı. Altcoin’ler, Bitcoin’in dışında kalan diğer kripto paralar olarak tanımlanıyor. Bu dönemde Bitcoin’in değeri, Aralık 2011’deki 2 dolardan Kasım 2013’e kadar tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 1242 dolara ulaştı ve sonra Ağustos 2015’e kadar 220 dolara geriledi.

Bununla birlikte 2017 yılı fiyat hareketi açısından Bitcoin için her şeyin değiştiği yıldı. 2017 yılının Ocak ayında 900 dolardan işlem gören Bitcoin, Aralık ayına kadar 20 bin dolara yükseldi ve çok sayıda yatırımcı çekti. Bitcoin’in yanı sıra Ethereum‘un fiyatı 2017 yılında yüzde 9000 arttı.

2018 yılı, kripto paraların uzun ömürlülüğü ve kullanımıyla ilgili bir soruyu da beraberinde getirdi. Hükümetler kesinlikle kullanımlarını ve fiyat hareketlerini etkileyecek şekilde borsaları düzenlemeye çalışacaklar. Ama bu nasıl bir etki yapacak?