70 borsayı geride bırakan CoinEx, dünyanın en büyüğü oldu

Kripto para borsası CoinEx, trans-fee adı verilen yeni bir ticaret modeli sayesinde ticaret hacmini 5 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkararak kısa bir sürede 70 borsayı geride bıraktı ve birinciliğe yerleşti.

NewsBTC’de yer alan habere göre, daha önce Bitcoin Cash ticaret çiftleri için bilinen bir borsa olan CoinEx, tartışmalı yeni bir ticaret politikasının adaptasyonunun ardından, ticaret hacminin 5 milyon dolardan 1,5 milyar dolara çıkmasıyla 24 saatten daha kısa bir sürede 70 borsayı geride bıraktı.

Trans-fee madencilik modelinin bir versiyonunu sunduğundan bu yana CoinEx, hacme göre ilk sıraya yerleşti ve Binance’ı geride bıraktı.

CoinEx, yeni “trans-fee” madencilik modelini benimsemesiyle birlikte eşi benzeri görülmemiş bir ilgi dalgası gördü. Bu model, Fcoin, Bit-Z ve Coinbene tarafından kullanılan modelin bir çeşidi. Bit-Z ve Coinbene, son zamanlarda ticaret hacmiyle Binance‘in üzerine çıktılar ancak şimdi sırasıyla 13. ve 14. sıralarda yer alıyorlar.

Bu yeni trans fee madencilik modeli, kullanıcıların işlem ücretini borsanın token’ı olarak döndürüyor. Bu, kullanıcıların temelde ücretsiz olarak işlem yapabilmeleri anlamına gelirken borsa, token’ın kullanımındaki artıştan faydalanıyor. Borsa, kripto para ya da token’larda normal işlem ücretlerine karşılık olarak kullanıcılara kendi token’larıyla iade yapıyor. Bu sisteme trans-fee madenciliği deniyor, kullanıcılar komisyon ücretlerini geri aldıkça belirli token’lara sahip oluyorlar.

Bu  model, yüksek sayıda otomatik ticareti teşvik edebileceği için eleştiriliyor.

Yeni modelin benimsenmesinin ardından hem Bit-Z hem de Coinbene’in hacimleri artış gösterdi. Haziran ayında Bit-Z, 1 milyar dolarlık işlem hacmine, Coinbene ise 2 milyar doların üzerinde işlem hacmine sahipti. Her ikisi de 800 milyon dolar işlem hacmine sahip olan Binance’ı geçmişlerdi. Ancak hacimleri bu seviyelerde kalmadı.

Yeni modele karşı eleştirilerde bulunan Binance’ın kurucusu ve CEO’su Zhao Changpeng, Weibo’da şu açıklamalarda bulundu:

“Eğer bir borsa işlem ücretlerinden gelir elde etmiyorsa ve yalnızca token’ın fiyatından kazanç sağlıyorsa, token’ın fiyatını manipüle etmeden nasıl hayatta kalır? Fiyat manipülatörüne karşı oynamak istediğinizden emin misiniz? Ticaret platformunu kontrol eden aynı fiyat manipülatörü?”

Bu arada Bit-Z ve Coinbene gibi borsalarda olduğu gibi CoinEx’in de taht sefası uzun sürmedi. Borsa, 21. sıraya kadar geriledi.