Bitcoin için ayı piyasası mı yoksa gerçek fiyat mı geri dönüyor?

Bitcoin, yatırımcıların paniğe kapılıp satış yapmasıyla birlikte 7.000 doların altına indi. Belki de bu durumda sorulması gereken soru, Bu Bitcoin için ayı piyasası başlangıcı mı? yoksa Bitcoin gerçek fiyatına mı dönüyor? Bitcoin yazım sırasında %4,4 oranında düşüşle 6.487 dolardan işlem görüyor. Lider kripto para birimi 110,8 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip.

Yaşananlar ayı piyasası ile ilgili olmayabilir!

Temmuz ayından Ocak 2018’e kadar kripto para birimi fiyatlarının ve popülaritesinin altı aylık meteorik yükselişi, birçok insanı zenginleştirdi. Ayrıca bu durum kripto para sektörüne olan ilgiyi de arttırdı. Ancak bu yükseliş uzun vadeli büyümeye çok fazla zarar verdi. Bu nedenle teknolojinin gelişimi için faydalı olduğunu söyleyemeyiz.

Kripto para fiyatlarının bir anda patlamasıyla bazıları kısa yoldan zengin olma hayaliyle sektöre giriş yaptı. Bu durumda tecrübesiz yatırımcıların dolandırıcılar tarafından aldatılmasına neden oldu. Dolandırıcılık olaylarının artmasından sonra düzenleyici otoriteler kripto para sektörüne yönelik yaptırımlar uygulamaya başladı. Bunun sonucunda sektörde şüphe ve korku hakim oldu. Daha sonra Bitcoin 19.000 dolardan 8.000 dolara kadar düştü. Bu durumu detaylı ele aldığımızda aslında tam olarak yaşananların ayı piyasasıyla ilgili olduğu ortaya çıkmıyor.

Bitcoin için ayı piyasası mı yoksa gerçek fiyat mı geri dönüyor?

Bitcoin fiyatı Salı günü %4,6 oranında değer kaybetti ve 2018 yılının başına kıyasla değeri yarıya düşmüş oldu. Haziran 2017’de Bitcoin fiyatı 2.000 dolar, 2016 yılında ise 750 dolardı. 2017 yılı içerisinde %1.400 oranında değer kazanmış olan Bitcoin,  bu yaşananlarla belki de gerçek fiyatına geri dönüyor. Son zamanlardaki fiyat düşüşlerinin nedenleri üzerine yorum yapan ABD’de bir kripto para yatırım fonu yöneticisi olan Kyle Samani’ye göre, piyasadaki fiyat düşüşleri, piyasa durumunun 2017 sonrası düşüş trendinin devamı. Kyle Samani konuya yönelik şunları söyledi:

- Nisan ayında 9.000 dolardan Bitcoin alan birçok yatırımcı, fiyatın artık yukarı doğru gitmeyeceğini düşündüğü için ellerindekileri satmaya çalışıyor.

Bu yaşananlar ayı sezonu ya da değil, fiyatların gerçek değerine kavuşması teknolojik gelişimlerin önünü açacak. Kripto para sektöründe Shitcoin’lerin, dolandırıcıların yok olması ve bunun sonucunda geliştiricilerin düzenleyici kurumların baskısına maruz kalmaması teknolojik gelişimlerin artmasını sağlayabilir.